
Pałacowa Winnica
Winnica Pawłowice została założona w 2015 roku na malowniczym południowym zboczu Pawłowickiej Góry (249,5 m n.p.m.), tuż obok historycznego Pałacu Pawłowice. Miejsce to nie jest przypadkowe — już ponad 150 lat temu ówcześni właściciele majątku prowadzili tu pierwsze próby uprawy winorośli. Choć dawne nasadzenia nie przetrwały próby czasu, dziś winiarska tradycja powraca z nową siłą.
Na powierzchni 2,6 hektara uprawianych jest około 10 000 krzewów winorośli. Dobór odmian został podyktowany zarówno warunkami siedliskowymi, jak i zamiłowaniem do europejskiego stylu winiarstwa:
Wina białe: Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvignier Gris, Siegerrebe
Wina czerwone i różowe: Cabernet Cortis, Rondo, Regent
Ciężkie, gliniaste gleby Pawłowickiej Góry okazały się sprzyjające uprawie – winorośl dobrze się tu zaaklimatyzowała, co otwiera perspektywy dalszych nasadzeń i rozwoju winnicy.
Winnica korzysta z wyjątkowego terroiru – zarówno pod względem topografii, jak i geologii. Leży na terenie tzw. Progu Herbskiego, który tworzą podłużne wzniesienia zbudowane z piaskowców środkowojurajskich. Podłoże naszej winnicy to mieszanka iłów, mułowców, piasków i piaskowców, powstałych ok. 180 milionów lat temu w okresie dolnej jury (toar górny). Takie geologiczne uwarunkowania, wraz z ciężką gliniastą glebą i południową ekspozycją stoku, wpływają na wysoką mineralność, złożoność i strukturę naszych win.
.
Wino.
Za projektem stoi Szymon Godyla — z wykształcenia technolog żywności i żywienia człowieka, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Swoją wiedzę pogłębiał m.in. na Uniwersytecie Humboldta w Berlinie, a praktyczne doświadczenie zdobywał w renomowanej niemieckiej winiarni Vier Jahreszeiten, w ramach programu Erasmus+ oraz współpracy miast partnerskich Kluczbork – Bad Dürkheim.
Winnica Pawłowice to miejsce, gdzie nowoczesne podejście do winiarstwa spotyka się z lokalnym dziedzictwem i pasją do tworzenia autentycznych, rzemieślniczych win.
Oferta Win
![]() |
Zwiedzanie winnicy
![]() |